Välkommen till AB Marianne Hühne Journalistik

Marianne HühneSöker du en driven och mångsidig journalist eller utbildare med entusiasm för skrivuppdrag, redaktionella projekt, kurser eller föreläsningar? Jag lovar att inte göra dig besviken. Med många års erfarenhet som reporter, arbetsledare, föreläsare och utbildare håller mina jobb alltid hög kvalitet.

Du hittar mina artiklar i dagspress, magasin och organisationspress, oftast med samhällsinriktning.

Min andra specialitet är skräddarsydda skrivutbildningar för skribenter som behöver hjälp att formulera sig tydligare, ledigare och mer engagerande i exempelvis nyhetsbrev eller webbtexter.

Kontakta mig på telefon 070-749 28 10 eller e-post marianne/at/huhne.se
Postadressen är Fridhemsgatan 1, 112 40 Stockholm.

En gigant klev ombord

Som klubbmästare i kulturföreningen Nordens Ljus intervjuar jag ibland våra spännande gäster inför publik. Senast (1 november 2022) mönstrade ingen mindre än Gert Wingårdh på vår pråm i Karlbergskanalen för att grillas i intervjustolen. Vilken byggnad av alla han ritat i Stockholm är han mest nöjd med? Svaret kom utan en blinkning: Liljewalchs tillbyggnad. Förstås.

Källkritik i praktiken för gymnasieskolor

Boka min uppskattade föreläsning i källkritik för gymnasieskolor läsåret 2022/23. På en timme eller två (valfritt) får åhörarna en spännande resa i faktagranskningens värld. Jag lovar att ingen elev efter den glömmer frågan som avslöjar lögnaren: "hur vet du det?"

Fake news och hitte-på är vardagen i sociala medier och på mer eller mindre fantasifulla hemsidor. Också i traditionella medier sviktar faktakontrollen. Detta är ett problem när optimistiska elever söker fakta som ett led i sin inlärning. Det är lätt att glömma frågan: är detta sant och korrekt? Hur kontrollerar jag det?
Min föreläsning för gymnasielever är full av tips och exempel från en verklighet full av lögner som aldrig ifrågasätts. På köpet får åhörarna en repetition av källkritikens hörnstenar. Kul och lärorikt, enligt gymnasisterna på samhällsprogrammet på Östra Real i Stockholm.