Vi har gjort rätt, sa socialtjänsten

28 mars 2014. Nandi har schizofreni och bor i gruppbostad i Göteborg. När hyran och maten var betald hade hon noll kronor kvar att leva för men social- tjänsten i Norra Hisingens stadsdel tyckte att allt var rätt. Det var det inte.

Gisela Grahm kämpar för dottern


Jag har följt fallet Nandi sedan november månad. Hur kunde det komma sig att Nandis mamma Gisela aldrig fick svar på sina frågor? Och hur kunde det komma sig att Nandi inte fick några pengar kvar trots att lagen säger annat? I en serie artiklar i Schizofreniförbundets medlemstidning Empati har jag kartlagt vad som hände. Klicka på länken och läs Länktext pdf

Den nyfikne reportern

Du känner igen en bra nyhet när du ser den. Rubriken får dig att haja till och tänka: Kan det vara möjligt? Här är ett gratis avsnitt ur boken som används på många journalistutbildningar.
Boken "Så arbetar en journalist" tar dig med till reporterns yrkesvardag. Research, nyhetsvärdering, intervjuer, ingresser och många andra av journalistikens grundbultar hittar du här.
Jag skriver i boken om tänket bakom nyhetsartikeln och hur du lär dig att granska dina källor kritiskt. Klicka på nedanstående länk så får du ett gratis smakprov ur boken.

Länktext pdf

10 tips för en bättre text

Din text kan bli bättre, mycket bättre. Ta fram rapporten, brevet eller webbtexten du skrev senast och gör en enkel koll i tio steg!
1. Börjar texten med det viktigaste?
2. Har den en konkret och tydlig rubrik?
3. Är texten indelad i korta stycken?
4. Är meningarna lagom långa?
5. Förstår läsaren alla ord du använder?
6. Finns det många passiva verb som exempelvis "beslutats", "engagerats"?
7. Är språket ledigt och lättläst?
8. Eller är det formellt och byråkratiskt?
9. Är dispositionen logisk och lätt att följa?
10. Är allt viktigt med - och allt oviktigt
struket?